Què és un blog? Què es pot fer i per què serveix?
Bé, en aquesta entrada us parlaré del blog, els elements estructurals que el formen i dels seus recursos.
Primer de tot us faré una breu descripció de què és un blog. Un blog és un lloc web que periòdicament està actualitzat i que recopila cronològicament les entrades que són publicades per l'autor. Servei per exposar i intercanviar idees. A més a més un blog permet combinar de manera senzilla el treball a l'aula i el treball a distància.
Així doncs, un blog té moltes possibilitats i permet comunicar de les coses que vulguem i serveix per pensar, escriure, compartir i participar.
Els elements i característiques que formen el blog són, d'una banda l'estructura i d'una altra banda el glossari.
L'estructura que té el blog és la capçalera que incorpora el títol i més avall el cos central amb les entrades o articles ordenats per ordre cronològic, per tant la més recent apareix en primer lloc, com ja he comentat anteriorment.
Per tal d'organitzar el contingut, en un lateral hi ha el calendari que arxiva el contingut per data, la llista de categories utilitzades, un cercador intern i el bogroll o llista de blogs. Aquest últim ho explicaré més endavant.
A més a més, el blog també té la possibilitat d'afegir complements, com per exemple la visió de la xarxa social de Twitter, com podeu observar en el meu blog, o també es pot afegir un rellotge, la previsió del temps etc.
També ofereix diverses plantilles de dissenys molt variats per tal de fer el blog al teu gust. A més, aquestes es poden personalitzar.
Per part del glossari, com ja he dit el formen el blogroll o llista de blogs, que es tracta d'un menú que es mostra a la portada en què apareix la llista d'enllaços que l'autor del blog recomana. També el formen els comentaris, que són els principals recursos de la interactivitat entre l'autor i el lector.
L'enllaç permanent (permalink): encara que el blog es basa en un seguit d'articles, cada un d'ells té una pàgina independent amb una direcció específica per poder enllaçar-la i recuperar-la fàcilment sense que passi res si l'entrada de la portada desapareix.
Les etiquetes i categories són els elements que faciliten l'organització i identificació dels continguts i que es fa més fàcil trobar les entrades del tema de què es vol informar. Més endavant faré una entrada explicant amb més detall sobre elles
Els
pluguins o "widget" són els complements que ens permeten veure les entrades més llegides.
Els retroenllaços (trackbacks) quan en un blog es fa referència a un article o entrada publicat en un altre blog, es crea una relació entre aquests blogs de tal manera que es pot visualitzar quins blogs enllacen directament a un article concret.
Els
RSS, feed o sindicació. La sindicació a través d'RSS és la forma d'accedir a la informació. Consisteix a escollir les fonts d'informació d'interès i quan siguin escollides, aquestes mateixes enviaran avisos d'actualització a l'usuari, sense la necessitat de què l'usuari hagi d'anar a la pàgina sol·licitada i buscar l'article. Tot i aquesta breu descripció dels RSS, més endavant publicaré una entrada explicant més detalladament el què són i com es poden incorporar en un blog.
Així doncs, apareix la paraula "
blogosfera". La blogosfera és el terme amb el qual s'agrupa la totalitat de weblogs, és a dir, és un conjunt de comunitats ben diverses de persones que conversen, que comparteixen unes pautes i patrons de comportament que possibiliten la comunicació de manera global.
És el marc en el qual s'escenifica el canvi més gran d'Internet, com he dit abans, la Web 2.0.
Per acabar amb tot el que us he exposat, us animo a fer-vos un blog vosaltres mateixos i que descobriu tot el que podeu fer amb ell.